odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Zapiekane udźce w syropie klonowym, odc. 1

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekane udźce kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Obiad - palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki:

  • udźce z kurczaka

    4 sztuki

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • syrop klonowy

    40 mililitrów
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    3 łyżki

Na sos:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietanka 12%

    200 mililitrów
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • ser żółty

    2 plastry
  • pieczarki brązowe

    4 sztuki
  • szpinak baby

    1 opakowanie

Do smaku:

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól morska Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • bazylia

    kilka listków
  • chili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dodajemy do miski syrop klonowy, olej oraz musztardę ze śliwowicą. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy - dodajemy do marynaty. Wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość Przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki.

Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem marynaty.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całość pieczemy 40 min.

Sos:

Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około 1 minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12%  oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki.

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W czasie pieczenia siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę chili.

Sposób podania:

Najpierw rozprowadzamy sos na talerzu, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.

 

 

Doradca Smaku
Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 4 tygodnie temu
To mięsko musi być pyszne :)
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Dokładnie takie jest! Koniecznie musisz spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat