Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Zapiekane udźce w syropie klonowym, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(69)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekane udźce kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Obiad - palce lizać!

Składniki:

Główne składniki:

udźce z kurczaka 4 sztuki

Na marynatę:

olej rzepakowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny z 1/2 owocu
syrop klonowy 40 mililitrów
Musztarda z whisky Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 3 łyżki

Na sos:

olej rzepakowy 2 łyżki
szalotka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
por (biała część) 1 sztuka
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
śmietanka 12% 200 mililitrów
pomidory suszone Smak 5 sztuk
ser żółty 2 plastry
pieczarki brązowe 4 sztuki
szpinak baby 1 opakowanie

Do smaku:

Pieprz biały mielony Prymat
sól morska Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia kilka listków
chili 1 sztuka

Porada

Żeby ułatwić sobie wyciskanie soku z cytryny możemy ją najpierw zrolować. Dzięki temu owoc da nam więcej smaku i soku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane udźce w syropie klonowym, odc. 1

Mięso:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dodajemy do miski syrop klonowy, olej oraz musztardę z whisky. Rozgniatamy czosnek końcówką noża, a następnie go siekamy - dodajemy do marynaty. Wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy całość Przyprawą do kurczaka złocista skórka i mieszamy wszystkie składniki.

Następnie obtaczamy w marynacie udźce z kurczaka. Najlepiej odstawić zamarynowane mięso na kilka godzin by mogło przejść aromatem marynaty.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kurczaka i polewamy go resztą marynaty. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, całość pieczemy 40 min.

Sos:

Siekamy szalotkę w półplasterki, czosnek w plasterki. Pora, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, por, grzyby, suszone pomidory i mieszamy, całość smażymy przez około 1 minutę. Do składników w garnku wlewamy wino i dodajemy śmietankę 12%  oraz liście szpinaku. Następnie solimy nasz sos i doprawiamy go białym pieprzem, mieszamy składniki.

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika (nie wyłączamy sprzętu), a następnie wkładamy mięso do garnka z sosem. Kroimy ser żółty w kostkę i posypujemy nim danie. Całość pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15-20 min. W czasie pieczenia siekamy świeże liście bazylii oraz czuszkę chili.

Sposób podania:

Najpierw rozprowadzamy sos na talerzu, a następnie układamy na nim udźce z kurczaka. Danie ozdabiamy suszonym pomidorem, czuszką oraz bazylią.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.09.2020 08:37
To mięsko musi być pyszne :)
Doradca Smaku 15.09.2020 08:39
Dokładnie takie jest! Koniecznie musisz spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak