Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grasica cielęca znana również pod nazwą anamelka lub mleczko cielęce. We Francji i Włoszech uznawana za prawdziwy rarytas. W Polsce przezywa swój renesans. Potrawa, którą możecie zaskoczyć znajomych. 

Składniki:

Główne składniki

grasica cielęca (oczyszczona) 300 gramów
mąka pszenna 3 łyżki
masło klarowane do smażenia
cebula szalotka 1 sztuka
Czosnek w oleju z ziołami Smak 6 ząbki
szpinak baby 150 gramów
pomidory suszone 2-3 sztuki
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat do smaku

Karmelizowane owoce

śliwki zielone 1 sztuka
śliwki fioletowe 1 sztuka
morele 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka
nalewka z pigwy 40 mililitrów
orzechy włoskie 1/3 szklanki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat do smaku

Dekoracja

mięta liście do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28

Czynności wstępne

1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, suszone pomidory kroimy
w paski, a marynowany w oleju czosnek siekamy.

2. Przygotowujemy odpowiednią ilość młodych liści szpinaku.

 

Przygotowanie grasicy

1. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do duszonego mięsa, obtaczamy w niej mięso cielęce i krótko smażymy  z obydwu stron na klarowanym maśle. 

2. Dodajemy szalotkę, pomidory suszone i czosnek. Smażymy kilka minut i dodajemy młode liście szpinaku, krótko smażymy by liście nie straciły koloru.

 

Karmelizowane owoce

1. Z owoców wyjmujemy pestki. Morele  i śliwki dzielimy na ćwiartki.

2. Karmelizowanie zaczynamy od najtwardszych owoców i składników, zatem do roztopionego klarowanego masła dodajemy w kolejności: śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę z pigwy.

3. Chwilę gotujemy i dodajemy morele.

4. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa.

5. Gotujemy do miękkości owoców.

 

Sposób podania:

1. Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami, następnie kawałki grasicy.

2. Na koniec układamy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców.

3. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak