Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28
Czynności wstępne
1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, suszone pomidory kroimy
w paski, a marynowany w oleju czosnek siekamy.
2. Przygotowujemy odpowiednią ilość młodych liści szpinaku.
Przygotowanie grasicy
1. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do duszonego mięsa, obtaczamy w niej mięso cielęce i krótko smażymy z obydwu stron na klarowanym maśle.
2. Dodajemy szalotkę, pomidory suszone i czosnek. Smażymy kilka minut i dodajemy młode liście szpinaku, krótko smażymy by liście nie straciły koloru.
Karmelizowane owoce
1. Z owoców wyjmujemy pestki. Morele i śliwki dzielimy na ćwiartki.
2. Karmelizowanie zaczynamy od najtwardszych owoców i składników, zatem do roztopionego klarowanego masła dodajemy w kolejności: śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę z pigwy.
3. Chwilę gotujemy i dodajemy morele.
4. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa.
5. Gotujemy do miękkości owoców.
Sposób podania:
1. Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami, następnie kawałki grasicy.
2. Na koniec układamy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców.
3. Dekorujemy listkami świeżej mięty.