odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami, odc. 28

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Grasica cielęca znana również pod nazwą anamelka lub mleczko cielęce. We Francji i Włoszech uznawana za prawdziwy rarytas. W Polsce przezywa swój renesans. Potrawa, którą możecie zaskoczyć znajomych. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • grasica cielęca (oczyszczona)

    300 gramów
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło klarowane

    do smażenia
  • cebula szalotka

    1 sztuka
  • Czosnek w oleju z ziołami Smak

    6 ząbki
  • szpinak baby

    150 gramów
  • pomidory suszone

    2-3 sztuki
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    do smaku

Karmelizowane owoce

  • śliwki zielone

    1 sztuka
  • śliwki fioletowe

    1 sztuka
  • morele

    2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • nalewka z pigwy

    40 mililitrów
  • orzechy włoskie

    1/3 szklanki
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    do smaku

Dekoracja

  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czynności wstępne

1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, suszone pomidory kroimy
w paski, a marynowany w oleju czosnek siekamy.

2. Przygotowujemy odpowiednią ilość młodych liści szpinaku.

 

Przygotowanie grasicy

1. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do duszonego mięsa, obtaczamy w niej mięso cielęce i krótko smażymy  z obydwu stron na klarowanym maśle. 

2. Dodajemy szalotkę, pomidory suszone i czosnek. Smażymy kilka minut i dodajemy młode liście szpinaku, krótko smażymy by liście nie straciły koloru.

 

Karmelizowane owoce

1. Z owoców wyjmujemy pestki. Morele  i śliwki dzielimy na ćwiartki.

2. Karmelizowanie zaczynamy od najtwardszych owoców i składników, zatem do roztopionego klarowanego masła dodajemy w kolejności: śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę z pigwy.

3. Chwilę gotujemy i dodajemy morele.

4. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa.

5. Gotujemy do miękkości owoców.

 

Sposób podania:

1. Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami, następnie kawałki grasicy.

2. Na koniec układamy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców.

3. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat