Kotlet z kurczaka po parysku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Nie macie pomysłu na obiad lub znudziło Wam się przygotowywanie jedynie kotletów schabowych? Koniecznie wypróbujcie przepis Piotra Ogińskiego na kotlet z kurczaka po parysku z kostką. Zaserwujcie go z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej i delektujcie się wspaniałym smakiem! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Surówka z kapusty pekińskiej:

  • kapusta pekińska

    1/2 główki
  • marchewka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • peklowana cebula

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • woda

    400 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    1 łyżka
  • ocet spirytusowy

    60 ml
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka

Sos:

  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • majonez

    3 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Kotlet po Parysku:

  • pierś z kurczaka ze skrzydełkiem

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    szczypta
  • mąka pszenna

    do podsypania

Panierka:

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • masło klarowane

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surówka z kapusty pekińskiej:

1. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej: cukier, sól, ocet oraz kolendrę.

2. Kiedy woda się zagotuje włóż do niej czerwoną cebule pokrojoną w piórka i gotuj do momentu zmiany koloru na jasno fioletowy.

Tak przygotowaną cebule odcedź i odstaw do ostygnięcia.

3. Do miski włóż pokrojoną w paski kapustę pekińską, marchewkę oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski, peklowaną czerwoną cebulę, całość dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

4. Następnie dodaj śmietanę, majonez i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na około 30 minut.

 

Panierka:

1. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość dopraw solą morską i energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Kotlet:

1. Z całego kurczaka wytnij pierś wraz ze skrzydełkiem, ściągnij skórę i delikatnie natnij grubszą część piersi nożem (tak aby powstał ''motylek'')

Tak przygotowanego kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem.

2. Kurczaka podsyp mąką pszenną i odtocz starannie w cieście. Smaż na maśle klarowanym rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 5 minut z każdej strony.

3. Następnie przełóż kotleta do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.

Tak przygotowanego kotleta podawaj z ziemniakami purée oraz z sałatką z kapusty pekińskiej

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat