Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet z kurczaka po parysku wg Piotra Ogińskiego
Surówka z kapusty pekińskiej:
1. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej: cukier, sól, ocet oraz kolendrę.
2. Kiedy woda się zagotuje włóż do niej czerwoną cebule pokrojoną w piórka i gotuj do momentu zmiany koloru na jasno fioletowy.
Tak przygotowaną cebule odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3. Do miski włóż pokrojoną w paski kapustę pekińską, marchewkę oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski, peklowaną czerwoną cebulę, całość dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie dodaj śmietanę, majonez i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na około 30 minut.
Panierka:
1. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość dopraw solą morską i energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kotlet:
1. Z całego kurczaka wytnij pierś wraz ze skrzydełkiem, ściągnij skórę i delikatnie natnij grubszą część piersi nożem (tak aby powstał ''motylek'')
Tak przygotowanego kurczaka rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem.
2. Kurczaka podsyp mąką pszenną i odtocz starannie w cieście. Smaż na maśle klarowanym rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 5 minut z każdej strony.
3. Następnie przełóż kotleta do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut.
Tak przygotowanego kotleta podawaj z ziemniakami purée oraz z sałatką z kapusty pekińskiej
Smacznego!