odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Muffiny kakaowe z chili, odc. 5

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ten deser to prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych. Pyszne, kakaowe muffiny, do tego prawdziwy krem waniliowy i świeże owoce, a całość podkręcona dodatkowo pieprzem cayenne. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Muffiny:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • kakao

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    2/3 kostki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 i 1/4 szklanki
  • suszona żurawina

    1/2 szklanki
  • jeżyny

    50 gramów
  • truskawki świeże

    50 gramów

Krem:

  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1/3 kostki

Do smaku:

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:

⅔ kostki masła rozpuszczamy w rondelku i schładzamy, aż będzie lekko letnie.

Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy szklankę cukru trzcinowego i miksujemy na gładką masę.

W drugiej misce łączymy 2 szklanki mąki, ½ szklanki kakao, 1 łyżeczkę sody, 1¼ szklanki cukru pudru, pół łyżeczki chili pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy szklankę mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy roztopione wcześniej masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Do niej wrzucamy pół szklanki suszonej żurawiny, wlewamy ubite z cukrem jajka i miksujemy na niskich obrotach.

Ciastem wypełniamy 12 foremek na muffiny (nie do pełna, gdyż wyrosną) i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.

KREM WANILIOWY:

Do miski wbijamy 1 jajko, 1 żółtko, 3 łyżki białego cukru i łyżeczkę cukru z wanilią, a następnie wszystko razem miksujemy.

Zagotowujemy szklankę mleka. Połowę powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle mieszając, aby zahartować krem. Następnie wlewamy go do reszty gotującego się na małym gazie mleka i mieszamy, aż krem zgęstnieje (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z gazu, dodajemy ⅓ kostki masła, ucieramy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie schłodzenia w lodówce. 

PODANIE:

Ostudzone muffiny wyjmujemy z osłonek i ozdabiamy kremem waniliowym, jeżynami oraz cząstkami truskawek. Serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Doradca Smaku
Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wkładamy w nie wykałaczkę drewnianą lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat