Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekany sandacz w pieczarkach i śmietanie z pomidorami i szczypiorkiem

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z sandacza (100 gramów)
4 sztuki

Marynata

olej rzepakowy
2 łyżki
Musztarda z whisky Prymat
1 łyżka
roztarte ząbki czosnku
2 sztuki

Sos

olej z suszonych pomidorów
3 łyżki
por (pokrojona biała część)
1/2 sztuki
ząbki czosnku pokrojone w plastry
2 sztuki
pieczarki (pokrojone w plastry)
8 sztuki
Musztarda z whisky Prymat
1 łyżka
pomidory suszone Smak (pokrojone)
5 sztuk
szczypiorek posiekany
1 pęczek
białe wino wytrawne
100 mililitrów
śmietanka kremówka 36%
1/2 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Do dekoracji

Szczypiorek cienki
1/4 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany sandacz w pieczarkach i śmietanie z pomidorami i szczypiorkiem

1. Oczyszczone i osuszone filety z sandacza marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.

2. Na patelni na oleju smażymy pora, czosnek, pieczarki, suszone pomidory.

3. Dodajemy musztardę, zalewamy winem, śmietaną, gotujemy i mieszamy.

4. Po kilku minutach dodajemy szczypiorek, doprawiamy do smaku papryką, gałką i solą  ziołową.

5. Sandacza układamy w pojemniku żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.

6. Po wyjęciu układamy na talerzu i dekorujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak