Zapiekany sandacz w pieczarkach i śmietanie z pomidorami i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z sandacza (100 gramów)

    4 sztuki

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda z whisky Prymat

    1 łyżka
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki

Sos

  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • por (pokrojona biała część)

    1/2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry

    2 sztuki
  • pieczarki (pokrojone w plastry)

    8 sztuki
  • Musztarda z whisky Prymat

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    5 sztuk
  • szczypiorek posiekany

    1 pęczek
  • białe wino wytrawne

    100 mililitrów
  • śmietanka kremówka 36%

    1/2 litra
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku

Do dekoracji

  • Szczypiorek cienki

    1/4 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Oczyszczone i osuszone filety z sandacza marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.

2. Na patelni na oleju smażymy pora, czosnek, pieczarki, suszone pomidory.

3. Dodajemy musztardę, zalewamy winem, śmietaną, gotujemy i mieszamy.

4. Po kilku minutach dodajemy szczypiorek, doprawiamy do smaku papryką, gałką i solą  ziołową.

5. Sandacza układamy w pojemniku żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.

6. Po wyjęciu układamy na talerzu i dekorujemy szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat