odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Pierożki chinkali, odc. 40

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali? Sprawdźcie ten przepis! Są to pierożki z mięsnym, doprawionym kolendrą, nadzieniem, które zachwycą wszystkich wielbicieli domowych pierogów.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda ciepła

    50 mililitrów
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • mięso wołowe

    200 gramów
  • mięso wieprzowe

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • olej rzepakowy

    40 mililitrów
  • rosół wołowy

    2 kostki
  • woda

    2 litry

Do smaku:

  • Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i płaską łyżeczkę soli o obniżonej zawartości sodu. Ciasto ugniatamy. Wyrabiamy rękoma. Przygotowane ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut.

Dwa rodzaje mięsa mielonego przekładamy do dużej szklanej miski. Siekamy czosnek. Białą cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelnię wylewamy olej rzepakowy. Dodajemy pokrojony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) oraz cebulę. Podsmażamy na złoty kolor. Gotową cebulę z czosnkiem wrzucamy do miski z przygotowanym mięsem. Dodajemy czarny pieprz grubo mielony. Doprawiamy szczyptą soli morskiej. Ziarna kolendry* i natkę pietruszki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Podlewamy rosołem (przygotowanym z kostek rosołowych) i ugniatamy farsz rękoma.

Stolnicę posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części. Rozciągamy i wałkujemy. Wykrawamy miską duże, okrągłe kształty ciasta. Na wykrojone ciasto nakładamy farsz. Ciasto z farszem zwijamy w stożek (formujemy pierożki).

Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek delikatnie wkładamy przygotowane pierożki i gotujemy do momentu ich wypłynięcia (około 10 minut).

Podanie:

Gotowe pierożki wyciągamy z wody (łyżką cedzakową) na talerz. Natkę pietruszki drobniutko siekamy, posypujemy pierożki. Doprawiamy kolorowym pieprzem.

 

*Mamy otrzymać 1 łyżeczkę zmiażdżonych ziaren kolendry.

Doradca Smaku
Jeżeli ciasto na pierogi jest zbyt mało sprężyste, możemy dodać więcej oliwy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat