Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Pierożki chinkali, odc. 40
Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy ciepłą wodę, oliwę i płaską łyżeczkę soli o obniżonej zawartości sodu. Ciasto ugniatamy. Wyrabiamy rękoma. Przygotowane ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut.
Dwa rodzaje mięsa mielonego przekładamy do dużej szklanej miski. Siekamy czosnek. Białą cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelnię wylewamy olej rzepakowy. Dodajemy pokrojony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) oraz cebulę. Podsmażamy na złoty kolor. Gotową cebulę z czosnkiem wrzucamy do miski z przygotowanym mięsem. Dodajemy czarny pieprz grubo mielony. Doprawiamy szczyptą soli morskiej. Ziarna kolendry* i natkę pietruszki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Podlewamy rosołem (przygotowanym z kostek rosołowych) i ugniatamy farsz rękoma.
Stolnicę posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części. Rozciągamy i wałkujemy. Wykrawamy miską duże, okrągłe kształty ciasta. Na wykrojone ciasto nakładamy farsz. Ciasto z farszem zwijamy w stożek (formujemy pierożki).
Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek delikatnie wkładamy przygotowane pierożki i gotujemy do momentu ich wypłynięcia (około 10 minut).
Podanie:
Gotowe pierożki wyciągamy z wody (łyżką cedzakową) na talerz. Natkę pietruszki drobniutko siekamy, posypujemy pierożki. Doprawiamy kolorowym pieprzem.
*Mamy otrzymać 1 łyżeczkę zmiażdżonych ziaren kolendry.