Doradca Smaku XI: Pad Thai, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Pad Thai, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej, które szybko zyskuje popularność w naszym kraju. Łączy w sobie wiele smaków kuchni orientalnej, jak olej sezamowy, kiełki sojowe, czy pasta z tamaryndu. Polecam!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pad Thai:

  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • tofu

    100 g
  • krewetki (oczyszczone)

    12 szt.
  • makaron ryżowy tagliatelle

    200 g
  • prażone orzeszki ziemne

    1 garść
  • kiełki sojowe

    1 garść
  • kiełki groszku cukrowego

    1 garść
  • tajska bazylia

    kilka gałązek
  • jajka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • olej sezamowy

    50 ml

Sos:

  • ostra czerwona papryczka

    1 szt.
  • limonka

    1/2 szt.
  • miód

    20 ml
  • sos rybny

    2 łyżki
  • pasta tamaryndowa

    2 łyżki

Do smaku:

  • kmin rzymski mielony

  • imbir mielony

  • kolendra cała

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną w plasterki paprykę wrzucamy do miski. Limonkę rolujemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok bezpośrednio do miski. Dodajemy miód, mieszamy. Przyprawiamy kminem rzymskim. Wlewamy sos rybny oraz pastę z tamaryndu, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mielony imbir, mieszamy. 

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, natomiast czosnek w plastry. Ścieramy tofu na tarce o grubych oczkach.

Wbijamy jajka do miski, ubijamy (napowietrzamy, aby omlet usmażył się równomiernie). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz jedną łyżkę oleju sezamowego. Wylewamy z miski na patelnię rozbite jajka, lekko rozprowadzamy. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Gotowy omlet zawijamy w rulon i kroimy w paseczki.

Na drugą patelnię wylewamy trzy łyżki oleju rzepakowego i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy z dwóch stron. Dorzucamy na patelnię oczyszczone krewetki. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy świeżo ugniecione w moździerzu ziarna kolendry, mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy, aby przeszedł smakami. Dodajemy omlet i starte wcześniej tofu. Dorzucamy na patelnię kilka sztuk prażonych orzeszków, małą garstkę kiełków sojowych oraz kilka kiełków słodkiego groszku. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem, mieszamy łącząc wszystkie składniki.

Podanie:

Przygotowany Pad Thai wykładamy na talerz. Posypujemy krojoną tajską bazylią. 

 

Doradca Smaku
Kiedy ubijamy jajka na omlet, napowietrzamy je, dzięki czemu omlet osmaży się równomiernie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat