Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Pad Thai, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(82)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej, które szybko zyskuje popularność w naszym kraju. Łączy w sobie wiele smaków kuchni orientalnej, jak olej sezamowy, kiełki sojowe, czy pasta z tamaryndu. Polecam!

Składniki:

Pad Thai:

pierś z kurczaka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
tofu 100 g
krewetki (oczyszczone) 12 szt.
makaron ryżowy tagliatelle 200 g
prażone orzeszki ziemne 1 garść
kiełki sojowe 1 garść
kiełki groszku cukrowego 1 garść
bazylia tajska kilka gałązek
jajko 2 szt.
olej rzepakowy 100 ml
olej sezamowy 50 ml

Sos:

ostra czerwona papryczka 1 szt.
limonka 1/2 szt.
miód 20 ml
sos rybny 2 łyżki
pasta tamaryndowa 2 łyżki

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Kiedy ubijamy jajka na omlet, napowietrzamy je, dzięki czemu omlet osmaży się równomiernie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Pad Thai, odc. 17

Pokrojoną w plasterki paprykę wrzucamy do miski. Limonkę rolujemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok bezpośrednio do miski. Dodajemy miód, mieszamy. Przyprawiamy kminem rzymskim. Wlewamy sos rybny oraz pastę z tamaryndu, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mielony imbir, mieszamy. 

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, natomiast czosnek w plastry. Ścieramy tofu na tarce o grubych oczkach.

Wbijamy jajka do miski, ubijamy (napowietrzamy, aby omlet usmażył się równomiernie). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz jedną łyżkę oleju sezamowego. Wylewamy z miski na patelnię rozbite jajka, lekko rozprowadzamy. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Gotowy omlet zawijamy w rulon i kroimy w paseczki.

Na drugą patelnię wylewamy trzy łyżki oleju rzepakowego i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy z dwóch stron. Dorzucamy na patelnię oczyszczone krewetki. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy świeżo ugniecione w moździerzu ziarna kolendry, mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy, aby przeszedł smakami. Dodajemy omlet i starte wcześniej tofu. Dorzucamy na patelnię kilka sztuk prażonych orzeszków, małą garstkę kiełków sojowych oraz kilka kiełków słodkiego groszku. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem, mieszamy łącząc wszystkie składniki.

Podanie:

Przygotowany Pad Thai wykładamy na talerz. Posypujemy krojoną tajską bazylią. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak