Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Pad Thai, odc. 17
Pokrojoną w plasterki paprykę wrzucamy do miski. Limonkę rolujemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok bezpośrednio do miski. Dodajemy miód, mieszamy. Przyprawiamy kminem rzymskim. Wlewamy sos rybny oraz pastę z tamaryndu, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mielony imbir, mieszamy.
Filet z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, natomiast czosnek w plastry. Ścieramy tofu na tarce o grubych oczkach.
Wbijamy jajka do miski, ubijamy (napowietrzamy, aby omlet usmażył się równomiernie). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz jedną łyżkę oleju sezamowego. Wylewamy z miski na patelnię rozbite jajka, lekko rozprowadzamy. Doprawiamy szczyptą soli. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Gotowy omlet zawijamy w rulon i kroimy w paseczki.
Na drugą patelnię wylewamy trzy łyżki oleju rzepakowego i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone mięso, podsmażamy z dwóch stron. Dorzucamy na patelnię oczyszczone krewetki. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy świeżo ugniecione w moździerzu ziarna kolendry, mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy, aby przeszedł smakami. Dodajemy omlet i starte wcześniej tofu. Dorzucamy na patelnię kilka sztuk prażonych orzeszków, małą garstkę kiełków sojowych oraz kilka kiełków słodkiego groszku. Polewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem, mieszamy łącząc wszystkie składniki.
Podanie:
Przygotowany Pad Thai wykładamy na talerz. Posypujemy krojoną tajską bazylią.