Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Makaron soba z owocami morza, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron soba, czyli gryczany z dodatkiem owoców morza i warzyw to danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczne, lekko pikantne w sam raz na rozgrzewającą kolację lub obiad dla przyjaciół.

Składniki:

makaron soba 300 gramów
czosnek 1 ząbek
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
marchew 1/2 sztuki
pomidor malinowy 1 sztuka
oliwki czarne Smak 8 sztuk
olej rzepakowy 3 łyżki
małże 100 gramów
krewetki Black Tiger 100 gramów
ugotowana ośmiornica 100 gramów

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Do dekoracji:

czarny sezam 2 łyżki
świeża kolendra kilka liści

Porada

Nie wyrzucajmy gniazd nasiennych z pomidora. Możemy je wykorzystać np. do zupy pomidorowej. Gryczany makaron soba podczas gotowania traci wiele substancji odżywczych. Dlatego gotujemy go bardzo krótko, zaledwie 2-3 minuty.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron soba z owocami morza, odc. 36

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i papryczki chilii kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Sparzony i obrany pomidor kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Siekamy oliwki.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, papryczki chilli, cebulę i marchewkę. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty.

3. Do woka dodajemy oliwki i pomidory, a następnie przyprawę do dań kuchni chińskiej. Mieszamy całość.

4. Makaron soba wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Odkładamy jedną mackę ośmiornicy, a pozostałe kroimy na duże kawałki i dodajemy do woka razem z krewetkami oraz mięsem małży. Mieszamy całość i chwilę smażymy. Na minutę przed końcem zawartość woka przesuwamy na jedną stronę, na drugiej układamy odłożoną wcześniej mackę ośmiornicy.

6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszając całość, podsmażamy kolejne pół minuty. Na koniec danie doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym i raz jeszcze mieszamy.

Sposób podania:

Makaron soba z owocami morza nakładamy do miseczek. Posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak