Doradca Smaku XV: Makaron soba z owocami morza, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Makaron soba z owocami morza, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron soba, czyli gryczany z dodatkiem owoców morza i warzyw to danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczne, lekko pikantne w sam raz na rozgrzewającą kolację lub obiad dla przyjaciół.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron soba

    300 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • marchew

    1/2 sztuki
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • małże

    100 gramów
  • krewetki Black Tiger

    100 gramów
  • ugotowana ośmiornica

    100 gramów

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Do dekoracji:

  • czarny sezam

    2 łyżki
  • świeża kolendra

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i papryczki chilii kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Sparzony i obrany pomidor kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Siekamy oliwki.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, papryczki chilli, cebulę i marchewkę. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty.

3. Do woka dodajemy oliwki i pomidory, a następnie przyprawę do dań kuchni chińskiej. Mieszamy całość.

4. Makaron soba wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Odkładamy jedną mackę ośmiornicy, a pozostałe kroimy na duże kawałki i dodajemy do woka razem z krewetkami oraz mięsem małży. Mieszamy całość i chwilę smażymy. Na minutę przed końcem zawartość woka przesuwamy na jedną stronę, na drugiej układamy odłożoną wcześniej mackę ośmiornicy.

6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszając całość, podsmażamy kolejne pół minuty. Na koniec danie doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym i raz jeszcze mieszamy.

Sposób podania:

Makaron soba z owocami morza nakładamy do miseczek. Posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą.

Doradca Smaku
Nie wyrzucajmy gniazd nasiennych z pomidora. Możemy je wykorzystać np. do zupy pomidorowej. Gryczany makaron soba podczas gotowania traci wiele substancji odżywczych. Dlatego gotujemy go bardzo krótko, zaledwie 2-3 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat