odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Langosz z jajkiem sadzonym, odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Langosze – danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Rodzaj placków ziemniaczanych, które możecie podać z kleksem śmietany, sałatką, jajkiem sadzonym lub tartym żółtym serem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Langosze:

  • ziemniaki ugotowane

    4-5 sztuk
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko 2 %

    3-4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    2 łyżki
  • soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki

Sałatka:

  • czosnek

    2 ząbki
  • dymki ze szczypiorkiem

    4 sztuki
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    10 sztuk
  • jogurt naturalny

    3 łyżki

Do smaku:

  • pieprz ziołowy

  • starta gałka muszkatołowa

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i dymki szatkujemy. Pomidorki kroimy na pół. W misce łączymy jogurt naturalny z warzywami. Przyprawiamy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki, mąkę, mleko, sodę, 2 jajka, mleko, startą gałkę muszkatołową i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy (konsystencja ma być gęsta). Możemy usmażyć jeden duży placek lub kilka mniejszych.

Na drugiej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym smażymy jajko sadzone (jedno na jednego langosza). Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do ścięcia białka, żółtko ma być płynne.

Podanie:

Sałatkę przekładamy do miseczki. Langosze przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz, następnie przekładamy je na talerz. Jajko sadzone przekładamy na jeden z langoszy, drugi posypujemy startym żółtym serem.

Doradca Smaku
Aby sprawdzić czy jajko jest świeże należy je wbić do miseczki, a dopiero następnie wylać na patelnię. Aby jajko sadzone miało idealne kształty używamy metalowego ringu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat