Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Langosz z jajkiem sadzonym, odc. 38
Czosnek i dymki szatkujemy. Pomidorki kroimy na pół. W misce łączymy jogurt naturalny z warzywami. Przyprawiamy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki, mąkę, mleko, sodę, 2 jajka, mleko, startą gałkę muszkatołową i oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy (konsystencja ma być gęsta). Możemy usmażyć jeden duży placek lub kilka mniejszych.
Na drugiej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym smażymy jajko sadzone (jedno na jednego langosza). Doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do ścięcia białka, żółtko ma być płynne.
Podanie:
Sałatkę przekładamy do miseczki. Langosze przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz, następnie przekładamy je na talerz. Jajko sadzone przekładamy na jeden z langoszy, drugi posypujemy startym żółtym serem.