odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Butter chicken z chlebkami naan, odc. 13

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Butter chicken, czyli maślany kurczak to średnio-ostre indyjskie danie, które jest coraz bardziej popularne na całym świecie. Dzięki jogurtowej marynacie, kurczak jest delikatny, soczysty a zarazem mniej pikantny od tradycyjnych, indyjskich dań.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • sok z limonki

    1/2 sztuki
  • kurczak

    4 udka

Sos:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    50 mililitrów
  • orzechy nerkowca

    100 gramów
  • masło

    1/2 kostki
  • pomidory pelati

    400 gramów
  • kwaśna śmietana

    200 gramów
  • kmin rzymski

    30 gramów
  • kolendra

    1 pęczek

Dodatki:

  • chleb naan

    4-5 sztuk

Do smaku:

  • papryka ostra mielona

  • laska cynamonu

    kilka sztuk
  • przyprawa curry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy jogurt naturalny grecki i wyciskamy sok z limonki, doprawiamy ostrą papryką. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wrzucamy do jogurtowej marynaty i dokładnie mieszamy (tak, aby marynata przykryła każdy kawałek). Pozostawiamy w marynacie (na minimum 15 minut). Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 minut.

Sos:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Dodajemy orzechy nerkowca. Całość podsmażamy mieszając. Dodajemy masło, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, 2 laski cynamonu i mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy curry i całość znów mieszamy.

Po upływie czasu, wyciągamy kurczaka z piekarnika i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy. Danie wykładamy na talerz, każdą porcję posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Podajemy z chlebkami naan.

Doradca Smaku
Marynata sporządzona z jogurtu naturalnego sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 25.03.2019 21:59
Bardzo smakowite dnie z kurczakiem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat