Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Boeuf Stroganow, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Klasyczne i uwielbiane - w zasadzie przez wszystkich danie - boeuf Stroganow, powszechnie nazywane w Polsce boeuf Strogonowem. Duszona polędwica wołowa w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek. To pyszne danie jednogarnkowe Robert Sowa proponuje podać z kleksem śmietany i kwaszonymi ogórkami. Polecam!

·   

·        

Składniki:

polędwica wołowa 300 gramów
olej rzepakowy 80 mililitrów
Musztarda rosyjska Prymat 4 łyżeczki
cebula 1 sztuka
pieczarki 8 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
wywar wołowo-warzywny 500 mililitrów
śmietana 1 łyżka
ogórki kwaszone Smak 2-3 sztuki
natka pietruszki do dekoracji

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Polędwicę wołową solimy na koniec gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Boeuf Stroganow, odc. 18

Wywar wołowo-warzywny:

Na 500 ml wywaru wołowo-warzywnego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 3 godziny).

Boeuf Stroganow:

Polędwicę kroimy na cienkie plastry, następnie na drobne paski. Do miski wlewamy 50 ml oleju, dodajemy musztardę i mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Do rozgrzanego garnka wlewamy 30 ml oleju rzepakowego, dodajemy cebulę, pieczarki, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Mięso oprószamy mąką i znów mieszamy. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodajemy zamarynowane mięso i mieszamy smażąc na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, podlewając czerwonym winem i czystym rosołem wołowo-warzywnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ogórki kroimy w paski. Na głęboki talerz nakładamy danie, na środek kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, na wierzchu układamy pokrojone ogórki i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak