Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Boeuf Stroganow, odc. 18
Wywar wołowo-warzywny:
Na 500 ml wywaru wołowo-warzywnego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 3 godziny).
Boeuf Stroganow:
Polędwicę kroimy na cienkie plastry, następnie na drobne paski. Do miski wlewamy 50 ml oleju, dodajemy musztardę i mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Do rozgrzanego garnka wlewamy 30 ml oleju rzepakowego, dodajemy cebulę, pieczarki, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Mięso oprószamy mąką i znów mieszamy. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodajemy zamarynowane mięso i mieszamy smażąc na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, podlewając czerwonym winem i czystym rosołem wołowo-warzywnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ogórki kroimy w paski. Na głęboki talerz nakładamy danie, na środek kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, na wierzchu układamy pokrojone ogórki i dekorujemy natką pietruszki.