Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pasternak

    3 duże korzenie
  • jabłka

    2 sztuki
  • cebula

    2 małe sztuki
  • masło

    75 g
  • wywar warzywny

    1 l
  • kminek mielony

  • przyprawa curry

  • ziele angielskie całe

  • pieprz biały mielony

  • botwina liście

    do dekoracji
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Cebule i pasternaki pokroić. Garnek podgrzać z niewielką ilością masła i smażyć w nim pokrojone warzywa. Wlać wywar warzywny i całość zagotować. Doprawić kminkiem, zielem angielskim i posolić. Gotować na małym ogniu. Gdy zupa jest już gotowa, zblendować na krem.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Jabłko obrać ze skóry, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła obsmażyć około 2-3 minuty pokrojone jabłko. Doprawić niewielką ilością curry.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Krem wyłożyć na talerze, udekorować usmażonymi jabłkami i poszatkowanymi liśćmi botwiny. Na koniec doprawić białym pieprzem wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat