odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pasternak

    3 duże korzenie
  • jabłka

    2 sztuki
  • cebula

    2 małe sztuki
  • masło

    75 g
  • wywar warzywny

    1 l
  • Kminek mielony Prymat

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • botwina liście

    do dekoracji
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Cebule i pasternaki pokroić. Garnek podgrzać z niewielką ilością masła i smażyć w nim pokrojone warzywa. Wlać wywar warzywny i całość zagotować. Doprawić kminkiem, zielem angielskim i posolić. Gotować na małym ogniu. Gdy zupa jest już gotowa, zblendować na krem.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Jabłko obrać ze skóry, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła obsmażyć około 2-3 minuty pokrojone jabłko. Doprawić niewielką ilością curry.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Krem pasternakowy ze smażonymi jabłkami, odc. 16 foto
Krem wyłożyć na talerze, udekorować usmażonymi jabłkami i poszatkowanymi liśćmi botwiny. Na koniec doprawić białym pieprzem wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat