odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • okoń

    8 filetów
  • słonecznik ziarna

    200 g
  • białka

    2 szt.
  • marchewki

    20 szt. (drobne, kolorowe)
  • jabłko

    1 szt.
  • zielony groszek

    100 g
  • szpinak baby

    2 garście
  • masło klarowane

    50 g
  • olej do smażenia

  • Chrzan śmietankowy Smak

Do smaku

  • pieprz cytrynowy

  • ziele angielskie mielone

  • sól gruboziarnista

  • koperek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Na patelni , na maśle klarowanym, smażymy marchewki. Doprawiamy Zielem angielskim mielonym Prymat, mieszamy i smażymy ok 7 minut, aby stały się wpół miękkie, a zarazem chrupiące.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Następnie na patelnię dodajemy groszek zielony. Warzywa doprawiamy solą gruboziarnistą. Jabłko ze skórą kroimy w słupki i dodajemy na patelnię.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy i wyłączamy patelnię.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Okonia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i obtaczamy w białku oraz słoneczniku z jednej strony, który stworzy nam panierkę dla ryby. Tak przygotowanego okonia smażymy na rozgrzanym oleju od strony panierki na złoty kolor. Po 2-3 minutach przekładamy na drugą stronę wyłączając patelnię.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Rybę podajemy z kolorowymi warzywami i Chrzanem śmietankowym Smak. Posypujemy koperkiem.
Doradca Smaku
Okonia można zastąpić dorszem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat