odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • okoń

    8 filetów
  • słonecznik ziarna

    200 g
  • białka

    2 szt.
  • marchewki

    20 szt. (drobne, kolorowe)
  • jabłko

    1 szt.
  • zielony groszek

    100 g
  • szpinak baby

    2 garście
  • masło klarowane

    50 g
  • olej do smażenia

  • Chrzan śmietankowy Smak

Do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • sól gruboziarnista

  • koperek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Na patelni , na maśle klarowanym, smażymy marchewki. Doprawiamy Zielem angielskim mielonym Prymat, mieszamy i smażymy ok 7 minut, aby stały się wpół miękkie, a zarazem chrupiące.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Następnie na patelnię dodajemy groszek zielony. Warzywa doprawiamy solą gruboziarnistą. Jabłko ze skórą kroimy w słupki i dodajemy na patelnię.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy i wyłączamy patelnię.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Okonia oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i obtaczamy w białku oraz słoneczniku z jednej strony, który stworzy nam panierkę dla ryby. Tak przygotowanego okonia smażymy na rozgrzanym oleju od strony panierki na złoty kolor. Po 2-3 minutach przekładamy na drugą stronę wyłączając patelnię.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Okoń smażony w ziarnach słonecznika, odc. 15 foto
Rybę podajemy z kolorowymi warzywami i Chrzanem śmietankowym Smak. Posypujemy koperkiem.
Doradca Smaku
Okonia można zastąpić dorszem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat