Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

makaron świderki 1 opakowanie
buraki 4
kindziuk 100 g (w plastrach)
cebula 1
kapusta czerwona 1/4 główki
ser dojrzewający tarty 100 g
sok z cytryny 1/2
olej do smażenia

Do smaku

Koperek suszony Prymat
kminek Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy ok. 2 l wody i wkładamy obrane buraki. Dodajemy 2 łyżki soli morskiej i gotujemy do miękkości (od 40 do 60 min). Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Jeżeli użyjemy mniejszych buraków czas gotowania będzie krótszy. Po 40 min. zawsze sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
2
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, kindziuka oraz kapustę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Mieszamy i doprawiamy kminkiem całym oraz solą.

Ugotowane buraki wyciągamy z wody. Do gotującej się wody po burakach wrzucamy makaron świderki. Gotujemy do miękkości zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
3
Jednego buraka kroimy w półplasterki i dodajemy do smażących się na patelni składników. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku suszonym koperkiem.

Pozostałe buraki zostały użyte, żeby zabarwić wodę, a następnie makaron. Możemy je użyć do przygotowania szybkiej sałatki np. z selerem i jabłkiem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
4
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy startym serem dojrzewającym.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak