Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron świderki

    1 opakowanie
  • buraki

    4
  • kindziuk

    100 g (w plastrach)
  • cebula

    1
  • kapusta czerwona

    1/4 główki
  • ser dojrzewający tarty

    100 g
  • sok z cytryny

    1/2
  • olej do smażenia

Do smaku

  • Koperek suszony Prymat

  • kminek Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
W garnku zagotowujemy ok. 2 l wody i wkładamy obrane buraki. Dodajemy 2 łyżki soli morskiej i gotujemy do miękkości (od 40 do 60 min). Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Jeżeli użyjemy mniejszych buraków czas gotowania będzie krótszy. Po 40 min. zawsze sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, kindziuka oraz kapustę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Mieszamy i doprawiamy kminkiem całym oraz solą.

Ugotowane buraki wyciągamy z wody. Do gotującej się wody po burakach wrzucamy makaron świderki. Gotujemy do miękkości zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
Jednego buraka kroimy w półplasterki i dodajemy do smażących się na patelni składników. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku suszonym koperkiem.

Pozostałe buraki zostały użyte, żeby zabarwić wodę, a następnie makaron. Możemy je użyć do przygotowania szybkiej sałatki np. z selerem i jabłkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19 foto
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy startym serem dojrzewającym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat