Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • ziemniaki

    3-4 średnie
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • sałata masłowa

    1 duża główka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • kukurydza

    1 kolba
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • jeżyny

    kilka do dekoracji

Do smaku

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar. Dodajemy do niego kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości w drugim garnku. Solimy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zalewamy ok. 4 chochelkami klarownego wywaru z włoszczyzny. Mieszamy. Do ziemniaków dodajemy serek mascarpone, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania konsystencji kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dodać więcej wywaru.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
Z sałaty wycinamy twardy środek, a liście rwiemy na mniejsze kawałki. Kawałki sałaty podsmażamy krótko na maśle klarowanym. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera na jednolitą masę. Tak zmiksowaną sałatę przekładamy do kremu z ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
Z surowej kolby kukurydzy ścinamy ziarna i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym miodem. Krótko podsmażamy. Przyprawiamy do smaku kolorowym pieprzem (rozgniecionym w moździerzu lub świeżo zmielonym).
Krok 5 - Doradca Smaku V: Krem z sałaty masłowej, odc. 26 foto
Każdą porcję zupy posypujemy z wierzchu kukurydzą oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki jeżynami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

bietka 13.12.2016 10:44
ciekawa zupka :)
Justi2401 18.10.2016 14:23
Bardzo fajna zupka, jeszcze takiej nie próbowałam :) Do tej pory sałata tylko na kanapkach i ze śmietaną :)
jagoda5913 18.10.2016 11:27
fajna zupka -krem ,muszę wypróbować
Babeczka35 18.10.2016 08:50
Znakomity krem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat