Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem

odc. 53 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    340 g
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • szalotka

    3 szt.
  • musztarda sarepska

  • brandy

    20 ml
  • olej

  • pieprz czarny grubo mielony

  • pieprz zielony w zalewie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Szalotki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy zielony pieprz i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie przelewamy sos przez sito i to, co na nim zostało przecieramy tak, żeby w połączeniu z odlanym sosem powstała gładka masa.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Polędwicę przyprawiamy solą, grubo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni podgrzewamy olej. Układamy polędwicę na stek średnio wysmażony i smażymy ok. 5 minut każdą ze stron. Polędwicę na stek krwisty również układamy na patelni i smażymy przez ok. 3 minuty każdą ze stron.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Następnie steki wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 170 – 180 stopni. Stek średnio-wysmażony na 10-15 minut, a stek krwisty na 5-8 minut. Pamiętajmy, by przełożyć stek na drugą stronę w trakcie pieczenia. Po tym czasie steki wyjmujemy i odkładamy na osobne naczynie.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Na patelnię, na której smażyliśmy polędwicę wsypujemy ziarna zielonego pieprzu i chwilkę prażymy. Następnie zalewamy brandy i flambirujemy (sposób przygotowania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go). Tak powstały sos dolewamy do masy pomidorowej i mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 53: Stek z sosem pomidorowym i zielonym pieprzem foto
Na talerze wykładamy sos pieprzowy, na sosie układamy stek i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z musztardą sarepską. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat