Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
1 sztuka -
gruszka
1 sztuka -
sok z cytryny
z 1 owocu -
kiełbasa podsuszana żywiecka
2 plastry -
olej rzepakowy
50 mililitrów -
miód lipowy
50 mililitrów -
rodzynki
40 gramów -
morele suszone
6 sztuk -
grzanki z pieczywa wieloziarnistego
4 sztuki -
rosół z kury
1 litr -
natka pietruszki
2 gałązki -
chrzan z żurawiną Smak
2 łyżeczki -
kiełbasa biała
6 sztuk
Do smaku:
-
Rozmaryn suszony Prymat
-
Imbir mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33
Cebulę kroimy w piórka, gruszkę obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę żywiecką, gruszkę i smażymy. Doprawiamy rozmarynem, dodajemy miód, rodzynki, morele, sok z ½ cytryny, doprawiamy imbirem, mieszamy.
Do garnka wlewamy rosół z kury, wkładamy kiełbasę i parzymy przez 15-20 minut.
Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy białe kiełbasy i smażymy z dwóch stron.
Na talerzach układamy po 2 grzanki z pieczywa wieloziarnistego, na nie wykładamy podsmażone składniki z patelni. Białe kiełbasy kroimy na cztery części i kładziemy na grzankach. Podajemy z chrzanem żurawinowym. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Komentarze (1)