Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33
Cebulę kroimy w piórka, gruszkę obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę żywiecką, gruszkę i smażymy. Doprawiamy rozmarynem, dodajemy miód, rodzynki, morele, sok z ½ cytryny, doprawiamy imbirem, mieszamy.
Do garnka wlewamy rosół z kury, wkładamy kiełbasę i parzymy przez 15-20 minut.
Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy białe kiełbasy i smażymy z dwóch stron.
Na talerzach układamy po 2 grzanki z pieczywa wieloziarnistego, na nie wykładamy podsmażone składniki z patelni. Białe kiełbasy kroimy na cztery części i kładziemy na grzankach. Podajemy z chrzanem żurawinowym. Dekorujemy listkami natki pietruszki.