odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z suma

    3 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • borowiki

    200 g
  • ziemniaki

    3 szt.
  • olej rzepakowy

  • Musztarda francuska Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30 foto
Szalotki kroimy w grubszą kostkę i smażymy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Filety z suma dzielmy na mniejsza kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy na patelnię z szalotkami. Rybę smażymy z obu stron, w trakcie posypując tymiankiem. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż delikatnie odparuje.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30 foto
Kapelusze grzybów blanszujemy (rozmrażamy, wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w zimnej). Po chwili wlewamy śmietanę i dusimy, aż śmietana nieco odparuje a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30 foto
W głębokim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy pojedynczo (żeby się nie skleiły) na gorący olej. Smażymy kilka sekund, po czym osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Do oleju możemy dodać odrobinę czerwonej papryki i w ten sposób otrzymamy chipsy paprykowe.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30 foto
Rybę podajemy z domowymi chipsami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 07.04.2017 17:09
zapiekana ryba pycha, ładnie wyglada
asiatok 21.09.2016 23:16
mam smaka na to danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat