Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pomidory

    2
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • pieczarki

    140 g
  • masło

    30 g
  • filet z łososia

    200 g
  • mleko

    150 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • jajko

    4
  • ser żółty

    typu edam 50 g
  • oliwki czarne Smak

    10 sztuk
  • pomidory suszone Smak

    kilka
  • olej rzepakowy

  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • koper

    0,5 pęczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • masło

    200 g
  • jajko

    4
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
Ciasto: z mąki, masła, 3 żółtka, 1 całego jajka, szczypty soli oraz Przyprawy do pizzy zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 10-15 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
Pomidory kroimy w grube plastry (zostawiamy szypułki) i układamy na drugiej blasze wyłożonej pergaminem skropionym olejem. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obydwie blachy wstawiamy na 15 min do piekarnika o nagrzanego do 170̊C.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
Pieczarki dzielimy na ćwiartki i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w drobne kawałki łososia i od razu wyłączamy ogień. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy jajka, sól oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy łososia z pieczarkami oraz starty ser.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17 foto
Na upieczone ciasto wylewamy śmietanę, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy, po czym miksujemy i przecedzamy).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ewka1978 03.08.2016 19:37
zrobiłam wczoraj i o dziwo nawet mój syn niejadek zjadł. Wyszła pyszna
Kasia Maszewska 02.04.2016 18:40
Robienie tej tarty łączyłam z wielką nadzieją na coś wyśmienitego. Farsz jest przepyszny, będę go stosować w przyszłości do innych dań, natomiast ciasto jest okropne w smaku :( Kruszy się bardzo i jest takie nijakie, mączne? Wszystko zgodnie z przepisem odmierzałam dokładnie każdą porcję składników.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat