odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior romanesco

    250 g
  • brukselka

    150 g
  • marchew

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • pomidory suszone Smak

    kilka szt.
  • papryka czerwona

    3 szt.
  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • oliwa

  • jajko

    1 szt.

Do smaku

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Kalafior romanesco (możemy go zastąpić brokułem lub zwykłym kalafiorem) dzielimy na małe kawałki i gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Przekładamy do sitka, a następnie studzimy przelewając go zimną wodą. Ważne żebyśmy nie wylali wody z gotowaniu kalafiora.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Brukselkę oczyszczamy: wykrawamy środek i obieramy z wierzchnich liści, a następnie blanszujemy, czyli trzymamy przez ok. 2 minuty we wrzącej wodzie (tej, w której wcześniej gotował się kalafior), a następnie przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Marchew i por kroimy w długie, cienkie słupki. Smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Po chwili dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Po chwili dodajemy kalafiora romanesco oraz liście brukselki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Czerwone papryki zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części rozdrabniamy za pomocą blendera. Po rozdrobnieniu przekładamy do pozostałych warzyw i całość przyprawiamy słodką papryką do smaku.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Jeden płat ciasta francuskiego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy ostudzony farsz warzywny.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Krawędzie ciasta smarujemy wodą i całość przykrywamy drugim płatem. Dokłanie sklejamy brzegi. Z wierzchu smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miało piękny kolor. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200̊C.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
Smacznego!
Doradca Smaku
Pamiętajmy, aby ostudzić farsz przed umieszczeniem go na cieście. Wkładając farsz na ciasto pamiętajmy również o tym, by warzywa nieco odcedzić, tak by móc skleić potem brzegi ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartekk 25.02.2015 17:08
fajnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat