Dorada z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    2 ryby
  • orzechy włoskie

    40 g
  • żurawina

    30 g
  • masło

    30 g
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • limonka

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • olej sezamowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i kurkumą, następnie skropić sokiem z połowy limonki i łyżką oleju sezamowego. Odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie orzechy pokruszyć na małe kawałki, większe owoce żurawiny można przekroić na pół, koperek i czosnek posiekać. Wymieszać wszystko razem, dodać połowę miękkiego masła, sok z pozostałej limonki, sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć do ryby i odstawić jeszcze na chwilę. Na rozgrzaną patelnie wlać i pozostałe masło, smażyć rybę 3-5 minut z każdej strony. Można podawać z makaronem i surówką. Posypać posiekaną świeżą bazylią .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
quatro 09.10.2013 08:28
Lubię połączenie ryb i orzechów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat