Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Dorada 2 ryby
orzechy włoskie 40 g
żurawina 30 g
masło 30 g
koper świeży 1/2 pęczka
limonka 1
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
olej sezamowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada z orzechami

Ryby oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i kurkumą, następnie skropić sokiem z połowy limonki i łyżką oleju sezamowego. Odstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie orzechy pokruszyć na małe kawałki, większe owoce żurawiny można przekroić na pół, koperek i czosnek posiekać. Wymieszać wszystko razem, dodać połowę miękkiego masła, sok z pozostałej limonki, sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć do ryby i odstawić jeszcze na chwilę. Na rozgrzaną patelnie wlać i pozostałe masło, smażyć rybę 3-5 minut z każdej strony. Można podawać z makaronem i surówką. Posypać posiekaną świeżą bazylią .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

quatro 09.10.2013 08:28
Lubię połączenie ryb i orzechów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak