Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada pieczona z cytryną, koperkiem i czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Dorada 3-4 sztuki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cytryny 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
koperek pęczek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada pieczona z cytryną, koperkiem i czosnkiem

Jeśli kupimy doradę już wyczyszczoną to myjemy ją, suszymy i przyprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny. Jedną cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie wkładamy do środka ryby trochę koperku, 1 ząbek czosnku, ćwiartkę sparzonej cytryny i polewamy oliwą – na ½ godziny wkładamy dorady do lodówki.

Jeśli ryba nie będzie wyczyszczona to musimy ją przeciąć wzdłuż brzucha i oczyścić wnętrze a następnie dobrze wymyć i przyprawić.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Wspaniała ryba!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak