Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy smalec z ucieranymi przyprawami...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 1 kg
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
ziele angielskie 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 6 sztuk
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: domowy smalec z ucieranymi przyprawami...

słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec, co jakiś czas zamieszać

w moździerzu oprócz majeranku wszystkie przyprawy utłuc na drobno

gdy słonina sie wytopi i zrobi rumiana wsypać przyprawy z moździerza

z 2 minuty trzymać jeszcze na ogniu, następnie zdjąć garnek z ognia, rozetrzeć w dłoniach majeranek do smalcu, wymieszać

przelać do np.kamiennego garnka, przechowywać w lodówce - doskonały smalec do pieczywa i do smażenia, okraszania..............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 09.02.2017 11:55
Z kolendrą jeszcze nie robiłam. Fajny pomysł :).
Ada-Gaba 08.02.2017 10:54
wygląda bardzo apetycznie
Krzysztof15 08.02.2017 08:40
bardzo smaczny
KORAL 08.02.2017 00:08
taki lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak