Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY SMALEC Z CEBULĄ I MAJERANKIEM

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słonina 1 kg
cebula 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY SMALEC Z CEBULĄ I MAJERANKIEM

1/ Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić. Przełożyć do głębokiej patelni lub jakiegoś garnka (można podlać kilka kropel wody, wtedy tak nie pryska przy smażeniu). Topić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać to topiącej się słoniny (ale już pod koniec smażenia). Całość topić aż cebula stanie się szklista i lekko brązowa. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy smalec przelać do słoika lub kamiennego naczynia i ostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 24.03.2015 18:10
Tym zdjęciem udowodniono, ze nawet smalec może być apetyczny
gibli 24.03.2015 14:31
smaczny, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak