Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalczyk z boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg
boczek wędzony 300 g
cebula 2
jabłko 1
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Taki smalec smaruję na kanapkach podaję z ogórkami kiszonymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalczyk z boczkiem

Słoninę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla i wytapiam na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy tłuszcz się już wytopił a skwarki są jeszcze jasne dokładam pokrojony w kostkę boczek, smażę do zrumienienia, następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucam starte na grubych oczkach jabłko. Na końcu doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Ciepły przelewam do słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak