Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy Ser żółty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 0,5 kg
margaryna 50 g
żółtko jajek 1 szt
mleko 0,5 litra
sól 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Do sera niskotłuszczowego można dodać produkty zawierające niską zawartość tłuszczu: mleko 0%, ser półtłusty, itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Ser żółty

Na początku mleko należy zagotować ok. 0,5l. Ser biały ok. 0,5kg rozdrobnić i dodać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować aż do momentu utworzenia się serwatki. Na osobny garnek nałożyć pieluchę tetrową, lub sitko z drobnymi oczkami i odcedzić ser od serwatki.

Rozgrzać margarynę. Kiedy będzie już płynna dodać ser, który przed chwilą odcedziliśmy i wymieszać. Następnie należy posolić (0,5 łyżeczki) i dodać 1 żółtko. Kiedy wszystko będzie jednolitą masą dodać ok. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i energicznie mieszać - masa powinna podwoić swoją objętość i nabierać kolorów i konsystencję przypominających roztopiony żółty ser.

Masę chwilę mieszać i przełożyć do pojemnika aż do wystygnięcia. Po ok. 12 godzinach można delektować się smakiem domowego żółtego sera.

Ser ten może być przechowywany w lodówce do 30 dni, im dłużej będzie leżał tym bardziej jego smak jest bardziej wyrazisty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.10.2014 08:24
fajny przepis
pycholka 18.09.2014 10:44
Super, jutro wypróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak