Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy schab

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,3 kg
woda zimna 2 litry
cukier 1 szklanka
sól 0,75 szklanki
majeranek 2 czubate łyżki
pieprz 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 8 ziaren
czosnek 5 ząbków

Porada

Tak przygotowany schab świetnie się nadaje jako dodatek do kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy schab

Mięso umyj.
Do garnka wlej 2 litry wody, wsyp cukier i sól. Dodaj 2 czubate łyżki majeranku, pół łyżeczki pieprzu, 4 liście laurowe, 8 ziarnek ziela angielskiego. Czosnek obierz i pokrój w talarki, wrzuć do wody.
Wszystko razem zamieszaj i do tej wody z przyprawami włóż mięso.
Całość zagotuj i od momentu zagotowania gotuj przez 6 minut.
Potem zostaw mięso w tej wodzie na 12 godzin i po upływie tego czasu czynność powtórz ( od momentu zagotowania gotuj przez 6 minut ).
Zostaw mięso w wodzie na 12 godzin.
Po upływie 12 godzin mięso wyjmij z wody i owiń dokładnie folią aluminiową i odłóż do lodówki na 2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.04.2015 15:08
domowe mięso najlepsze
adelajda 11.03.2015 14:47
Bardzo smaczne mięsko :))
dodi 03.03.2015 12:52
pyszne miesko
Damiano
Damiano 03.03.2015 07:38
bardzo dobry
ben-ka 02.03.2015 18:36
Kusisz tym przepisem, kusisz:)
patryska76 02.03.2015 17:30
w gotowym mięsie nie czuć w ogóle słodyczy, gwarantuję! ;-)
ben-ka 02.03.2015 16:30
Świetne mięsko , ale tyle cukru? ja chyba bym się nie odważyła zrobić.......
Mama niejadka 02.03.2015 16:23
Ciekawy przepis, nigdy nie dodawałam cukru do mięsa i to jeszcze tak dużo :)
gosia47-47 02.03.2015 15:32
Zgadzam się :)
mysza75 02.03.2015 15:22
pyszne takie mięsko na chlebek też
Jadwiga/Jaga85 02.03.2015 15:18
pyszne mięsko!
gosiag 02.03.2015 15:13
nie ma to jak domowa wedlina
IwonaDD 02.03.2015 13:44
super przepis
Franciszek 02.03.2015 13:31
Świetny przepis
barbara11561 02.03.2015 13:06
nie ma nic lepszego jak soja domowa wędlinka:)
Sroczka 02.03.2015 12:36
Pyszne mięsko na kanapki.
Beatris 02.03.2015 12:30
Wspaniała domowa wędlinka:)
Skotka 02.03.2015 12:24
Ciekawy przepis. Mięsko wygląda apetycznie:))
Milka100 02.03.2015 12:22
aż ślinka cieknie na widok tego schabu:)
Aleksandra/Olcia 02.03.2015 12:18
idealny na kanapki
Róża1 01.03.2015 23:42
wspaniały schabik !! palce lizać :-) . zabieram przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak