Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 2 kg
ząbki czosnku 3 szt
sól 1 łyżka
cukier drobny 1 łyzka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
papryczka ostra 1 szt.
majeranek 2 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy

Pomidory przelać na sicie wrzątkiem. Pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda.

Włożyć wszystko do wysokiego garnka (lubi pryskać) i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając kilka razy. Dodać posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem (ja dodaję płaską łyżkę) i majerankiem. Paprykę ostrą dodałam akurat peperoncino suszoną.

Zdjąć z ognia. Mocnym blenderem zmiksować wszystko na jednolitą masę.

Rozgotowane pomidory przelać do drugiego garnka przez sito. Zagotować. Można odparować przez ok. 15 min. żeby był gęstszy (ja tego nie robię, jeśli chcę z przecieru później robić zupę).

Do wyparzonych i suchych słoików przelać gorący przecier. Przykryć ściereczkami kuchennymi i poczekać do całkowitego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak