Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki węgierki kiszone

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Obdarowani szukamy nowych przepisów na zagospodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.

Składniki:

Składniki:

śliwki węgierki 1 kilogram
miód 4 łyżeczki
ząbki czosnku 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
anyż 2 sztuki
laska cynamonu 1 sztuka
Goździki całe Prymat 10 sztuk

Zalewa:

woda 1 litr
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki węgierki kiszone

Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól.

Do każdego słoika nałożyłem ciasno owoce w całości. Układałem je jedna przy drugiej, ile weszło do słoika, ale nie ugniatałem, aby nie popękały.

Do każdego słoika dodałem po ząbku czosnku, 2 łyżeczki miodu akacjowo - lipowego, 1 gwiazdce anyżu, 2 ziela angielskie, kawałku cynamonu, 1/2 łyżeczki gorczycy i 5 goździków.

Owoce zalałem przestudzoną solanką, zakręciłem i odstawiłem na 3 tygodnie. Podczas kiszenia zalewa zmienia kolor na różowy, a owoce miękną i przechodzą aromatem przypraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak