Śliwki węgierki kiszone

Śliwki węgierki kiszone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Obdarowani szukamy nowych przepisów na zagospodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • śliwki węgierki

    1 kilogram
  • miód

    4 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • anyż

    2 sztuki
  • laska cynamonu

    1 sztuka
  • goździk Prymat

    10 sztuk

Zalewa:

  • woda

    1 litr
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól.

Do każdego słoika nałożyłem ciasno owoce w całości. Układałem je jedna przy drugiej, ile weszło do słoika, ale nie ugniatałem, aby nie popękały.

Do każdego słoika dodałem po ząbku czosnku, 2 łyżeczki miodu akacjowo - lipowego, 1 gwiazdce anyżu, 2 ziela angielskie, kawałku cynamonu, 1/2 łyżeczki gorczycy i 5 goździków.

Owoce zalałem przestudzoną solanką, zakręciłem i odstawiłem na 3 tygodnie. Podczas kiszenia zalewa zmienia kolor na różowy, a owoce miękną i przechodzą aromatem przypraw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat