Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pomidory mi bardzo obrodziły. Nie nadążałam ich zjadać, więc postanowiłam przygotować domowy przecier pomidorowy.

Składniki:

pomidory 3 kilogramy
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Przecier można pasteryzować 10 - 15 minut po zagotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy

Jak zrobić przecier pomidorowy? Potrzebujesz dojrzałe pomidory, sól i odrobinę cukru. Pomidory trzeba obrać ze skórki, ewentualnie zblendować. Potem trzeba je gotować do zgęstnienia, a na koniec doprawić cukrem. To wszystko. Jeśli masz nadmiar pomidorów, zrób domowe przetwory na zimę.

1. Pomidory po zerwaniu z krzaczka umyć, następnie każdego naciąć na krzyż, tak, aby przeciąć skórkę.

2. Ponacinane pomidory włożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić od 3–5 minut. Następnie pojedynczo wyjmować, obierać ze skórki i kroić na kawałki.

3. Przełożyć do dużego garnka, wsypać soli i zagotować.
Gotować na małym ogniu około 1- 1,5 godziny, następnie pomidory przetrzeć na sicie nad drugim garnkiem.

4. Do przetartych pomidorów dodać cukier i ponownie gotować, aż częściowo woda nam wyparuje, a przecier stanie się gęściejszy w zależności od tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać.

5. Gorący przecier przekładamy do czystych słoików, słoiczki chwytamy przez ściereczkę i dokładnie zakręcamy a następnie obracamy do góry dnem.

Więcej przepisów na przetwory z pomidorów, warzyw i grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:57
Też tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak