Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy
Jak zrobić przecier pomidorowy? Potrzebujesz dojrzałe pomidory, sól i odrobinę cukru. Pomidory trzeba obrać ze skórki, ewentualnie zblendować. Potem trzeba je gotować do zgęstnienia, a na koniec doprawić cukrem. To wszystko. Jeśli masz nadmiar pomidorów, zrób domowe przetwory na zimę.
1. Pomidory po zerwaniu z krzaczka umyć, następnie każdego naciąć na krzyż, tak, aby przeciąć skórkę.
2. Ponacinane pomidory włożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić od 3–5 minut. Następnie pojedynczo wyjmować, obierać ze skórki i kroić na kawałki.
3. Przełożyć do dużego garnka, wsypać soli i zagotować.
Gotować na małym ogniu około 1- 1,5 godziny, następnie pomidory przetrzeć na sicie nad drugim garnkiem.
4. Do przetartych pomidorów dodać cukier i ponownie gotować, aż częściowo woda nam wyparuje, a przecier stanie się gęściejszy w zależności od tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać.
5. Gorący przecier przekładamy do czystych słoików, słoiczki chwytamy przez ściereczkę i dokładnie zakręcamy a następnie obracamy do góry dnem.