Domowy przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pomidory mi bardzo obrodziły. Nie nadążałam ich zjadać, więc postanowiłam przygotować domowy przecier pomidorowy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kilogramów
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory po zerwaniu z krzaczka umyć, następnie każdego naciąć na krzyż, tak, aby przeciąć skórkę.
Ponacinane pomidory włożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić od 3–5 minut. Następnie pojedynczo wyjmować, obierać ze skórki i kroić na kawałki.
Przełożyć do dużego garnka, wsypać soli i zagotować.
Gotować na małym ogniu około 1- 1,5 godziny, następnie pomidory przetrzeć na sicie nad drugim garnkiem.
Do przetartych pomidorów dodać cukier i ponownie gotować, aż częściowo woda nam wyparuje, a przecier stanie się gęściejszy w zależności od tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać.
Gorący przecier przekładamy do czystych słoików, słoiczki chwytamy przez ściereczkę i dokładnie zakręcamy a następnie obracamy do góry dnem.

Bożena Matuszczyk
Przecier można pasteryzować 10 - 15 minut po zagotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.08.2018 11:57
Też tak robię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat