Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
cukier 1 płaska łyżka
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy

Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.

Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia502 05.09.2013 23:37
Naprawdę pyszny :)
eMMe 03.09.2013 18:57
Super, właśnie zastanawiałam się co zrobić z pomidorów bo bardzo obrodziły:)
cukiereczek 03.09.2013 18:17
to jest najlepsze
Renataj 03.09.2013 18:15
Domowy NAJLEPSZY
iwi 03.09.2013 18:10
Taki jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak