Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg
  • cukier

    1 płaska łyżka
  • kwasek cytrynowy

    do smaku
  • sól morska

    2 (gruboziarnista)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier i kwasek ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.

Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monia502

05.09.2013 23:37
Naprawdę pyszny :)

eMMe

03.09.2013 18:57
Super, właśnie zastanawiałam się co zrobić z pomidorów bo bardzo obrodziły:)

cukiereczek

03.09.2013 18:17
to jest najlepsze

Renataj

03.09.2013 18:15
Domowy NAJLEPSZY

iwi

03.09.2013 18:10
Taki jest najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat