Najlepszy sos pomidorowy do słoików

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sprawdzony przepis na wyśmienity, bardzo aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Możecie wykorzystać go do pizzy, gołąbków czy makaronów. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kilogramy
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1,5 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0.33 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyć, usunąć tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw z ostrym czubkiem.

2. Pomidory pokroić na ćwiartki i partiami miksować w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlać do dużego garnka o grubym dnie, dodać sól i cukier, gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około godzinę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne. Gotować kolejne 30 minut, następnie dodać oliwę, gotować od czasu do czasu mieszając.

3. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować blenderem aż sos uzyska gładką konsystencję. Sos przełożyć do słoików, na wierzch wlać po pół łyżeczki oliwy, zakręcić nakrętki.

4. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykryć pokrywką, zagotować wodę i pasteryzować słoiki 15 minut.

Jolanta_P-S
1.5 godziny gotowania jest konieczne, aby uzyskać głęboki smak i aromat oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babqa 29.08.2018 16:40
Zrobiłam ten sos w zeszłym roku. Szukałam wtedy prostego, szybkiego, dobrego sosu. Spodobało mi się, że był bez obierania ;). I okazał się przepyszny. Tak przepyszny, że w tym roku także zapragnęłam go zrobić. Ale niestety nie zapisałam przepisu. Zmartwiona zrobiłam troche sosu wg własnego widzimisię, ale niestety to nie to. Dziś pomyślałam - jeszcze raz spróbuję go odszukać. I trafiłam na niego za drugim kliknięciem :D. Jestem uradowana wielce!
monika141 18.08.2014 16:05
wypróbuję zapowiada się smacznie
Renataj 15.08.2014 10:51
Nie ma nic lepszego od domowego sosu z ogrodowych pomidorów bez sztucznych konserwantów. Pyszna i aromatyczna propozycja.
noninka77 14.08.2014 19:52
Bardzo fajny przepis :)
Lidzia 14.08.2014 17:13
Super, właśnie mam nadmiar pomidorów. zabieram się do pracy.
Konczi 14.08.2014 14:46
super idealny na zimę
Anna133 14.08.2014 14:20
perfekcyjny na zimę
Pani Domu 14.08.2014 14:12
z pewnością smaczny
anemon 14.08.2014 13:12
Twój sos ma piękny, głęboki kolor. Mam pytanie: czy skórka nie jest wyczuwalna w sosie?
Jolanta_P-S 14.08.2014 13:01
Gwarantuję, że będzie każdemu smakował!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat