Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy, pieczony boczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1-1,2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 1/2 łyżki
sól 1 łyżeczka
ziele angielskie 5-6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy, pieczony boczek

Kroki postępowania

1
Do garnka przekładamy boczek i zalewamy wodą.
Krok 1 - Domowy, pieczony boczek  foto
2
Dodajemy sól do peklowania, czosnek i ziele angielskie, liść laurowy i peklujemy wszystko przez około 3 dni w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni Celsjusza.
Krok 2 - Domowy, pieczony boczek  foto
3
Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania
Krok 3 - Domowy, pieczony boczek  foto
4
Pieczemy w 180 stopniach przez około godziny.
Krok 4 - Domowy, pieczony boczek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 23.08.2014 07:46
własnej roboty najlepszy
Smaczna_B 30.06.2014 15:19
Coś w sam raz dla mojego męża...bardzo lubi pieczony boczek.
Lidzia 30.06.2014 05:25
Taki lubię.
asiczekz 29.06.2014 20:56
pysznie wygląda
IKrakowianka 29.06.2014 20:52
super domowy boczek
Konczi 29.06.2014 20:35
Smaczny boczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak