Domowy pasztet drobiowy pieczony z orzechami i żurawiną

Domowy pasztet drobiowy pieczony z orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Najlepszy domowy pasztet bo wiemy co jemy, z dodatkami z orzechów włoskich, świeżej żurawiny jest pysznym pasztetem............SMACZNEGO!!!
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone drobiowe

    50 dag
  • smalec

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • bułka czerstwa

    2 sztuki
  • pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawy

    1 opakowanie
  • wątróbka drobiowa

    1 kilogram
  • smalec

    0.5 kostki
  • jajka

    5 sztuk
  • mięso gotowane z kurczaka

    1 sztuka
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • kasza manna

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    150 gramów
  • żurawina

    200 gramów
  • rosół

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu, orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając.

Do mielonego mięsa dodać 1 pokrojoną cebulę, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć i wystudzić.

Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, jajka, rosół (2-3 szklanki), gotowane i obrane z kości i chrząstek mięso z kurczaka oraz żurawinę zmiksować dokładnie blenderem.

Do masy wsypać bułkę tartą, kasze mannę, przyprawę do pasztetu i łyżką dobrze wymieszać.

Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stołu aby odpowietrzyć, na wierzchu posypać orzechami. Piekarnik nagrzany do 200C, grzanie góra/dół, piec razem z garnuszkiem z wodą, pasztet piec około 50-60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby nie przypiekły się orzechy za mocno.

Upieczone pasztety dobrze wystudzić w formach, najlepiej całą noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.02.2019 09:52
Super połączenie smaków,;)

bietka

18.02.2019 20:36
Pasztet z żurawiną to doskonałe połączenie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat