Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowy pieczony z orzechami i żurawiną
Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu, orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając.
Do mielonego mięsa dodać 1 pokrojoną cebulę, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć i wystudzić.
Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, jajka, rosół (2-3 szklanki), gotowane i obrane z kości i chrząstek mięso z kurczaka oraz żurawinę zmiksować dokładnie blenderem.
Do masy wsypać bułkę tartą, kasze mannę, przyprawę do pasztetu i łyżką dobrze wymieszać.
Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stołu aby odpowietrzyć, na wierzchu posypać orzechami. Piekarnik nagrzany do 200C, grzanie góra/dół, piec razem z garnuszkiem z wodą, pasztet piec około 50-60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby nie przypiekły się orzechy za mocno.
Upieczone pasztety dobrze wystudzić w formach, najlepiej całą noc w lodówce.