Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowy
Kajzerkę namoczyć w rosole powstałym z gotowania udek.
Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć wraz z wątróbką. Wystudzić.
Udka kurczaka wyjąć, usunąć kości. Wyjąć marchewkę i selera (pozostałą część bulionu można wykorzystać jako bazę do zupy).
Mięso z kurczaka, marchew, selera, wątróbkę i kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodajemy do masy mięsnej. Białka ubijamy na sztywną pianę.
pasztet doprawiamy
gałką, solą i pieprzem- do smaku. Mieszamy z ubitymi białkami.
Keksówkę natłuszczamy- i wykładamy masę na pasztet.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40- 50 min.
Studzimy, wkładamy na godz. do lodówki. Gotowe:-)
Smacznego!