Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron tagliatelle

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30
jajko 3 szt
masło 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron tagliatelle

Kroki postępowania

1
Na stolnice przesiewamy mąkę, usypujemy z niej kopiec, a w jego środku robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy sól oraz masło, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę formujemy z niej kulkę,
Krok 1 - Domowy makaron tagliatelle foto
2
owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut.
Krok 2 - Domowy makaron tagliatelle foto
3
Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placki o grubości 2 -3 minimetry. Gotowy placek oprószamy mąką i zwijamy go w rulon (dość ciasno),
Krok 3 - Domowy makaron tagliatelle foto
4
powstały wałek z ciasta kroimy na krążki o grubości około 3 minimetry,
Krok 4 - Domowy makaron tagliatelle foto
5
następnie każdy krążek zdecydowanym ruchem rozwijamy.
Krok 5 - Domowy makaron tagliatelle foto
6
Uzyskany makaron potrząsamy by nam się nie posklejał, makaron mamy gotowy do ugotowania :)
Krok 6 - Domowy makaron tagliatelle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 23.11.2013 16:09
dawno nie robiłam ,a taki najlepszy
cukiereczek 23.11.2013 15:58
taki domowy jest najsmaczniejszy
Gracer 23.11.2013 14:45
domowy makaron najlepszy
malaczarna23 23.11.2013 14:37
uwielbiam taki domowy makaron:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak