Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3
sól szczypta
woda odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników oprócz wody w maszynie do chleba lub malakserze. Wodę dodać dopiero jak ciasto będzie już trochę zarobione. Dodać tylko troszeczkę i na tyle, żeby ciasto nie było za luzne ani za twarde.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
Uformować ciasto w kule i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić na 15 minut, dzięki temu ciasto będzie się lepiej wyrabiało
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy na cienkie placki.
Krok 3 - Domowy makaron foto
4
Zwijamy placek w rulon i kroimy w paski. Grubość zależy od tego do czego chcemy użyć makaronu. Gotujemy w osolonej wodzie. Około 5 minut od zagotowania
Krok 4 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.05.2015 18:39
domowy najlepszy
mysza75 23.04.2015 10:02
uwielbiam taki makaron pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak