Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 1 sztuka
musztarda 1 łyżka czubata
ocet 1-2 łyżki
cukier 3/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
olej 500 ml

Porada

Do majonezu możecie dodawać różne składniki. Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek. Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
Na koniec majonez wymieszać z octem.
(Ewentualnie doprawić.)

W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:28
warto taki robic.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak