Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy likier jajeczny

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane niesłodzone 1/2 litra
żółtko jajek 5-6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
spirytus 100 ml
wódka 200 ml
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy likier jajeczny

Mleko przelewamy do rondelka,wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią lub laską wanilii przeciętą wzdłuż na połowę,zagotować zostawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka przełożyć do miski ustawionej na parze wodnej,wsypać cukier puder i ubijać mikserem do białości aż masa podwoi swoją objętość.następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i cały czas ubijać aż do całkowitego połączenia.

Gdy masa będzie jednolita wlewać alkohol wódkę zmieszaną dobrze ze spirytusem-należy to robić powolutku naprawdę cienkim strumieniem i ubijać aby masa się nie zważyła bo wtedy musimy wszystko zaczynać od początku .Gdy masa będzie jednolita przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia jest gotowa do spożycia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.01.2014 16:43
Pyszny domowy likier. Dobry do wypicia i jako dodatek do ciast i deserów.
Konczi 12.01.2014 08:00
wygląda super ...
Milka100 11.01.2014 22:40
super likier
halina17 11.01.2014 22:18
Bardzo lubię tzw adwokat, ajerkoniak.
stef 11.01.2014 22:06
Moja mama też robi takie wspaniałe domowe likiery i nalewki.
Grazyna0211 11.01.2014 21:24
super się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak