Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy "Kopiec kreta" a'la Catti

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 125 gram
mleko 3,2% 5 łyżek
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
jajko 2
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana kremówka 500 ml
śmietan fix 2
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 1
banan 2

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy "Kopiec kreta" a'la Catti

Krok 1: Margarynę należy rozpuścić w garnku. Następnie dodać do niej mleko, cukier oraz kakao. Całość gotować 2 minuty, potem odstawić do ostygnięcia.
Krok 2: Do ostudzonej masy dodać 2 żółtka, cukier wanilinowy następnie mąkę oraz proszek do pieczenia.
Krok 3: Z pozostałych białek jajka ubić pianę oraz dodać ją do ciasta. Całość wymieszać, wylać na tortownicę o średnicy 23 cm i piec całość około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 4: Po ostygnięciu ciasta, za pomocą łyżki trzeba zdjąć wierzch ciasta pozostawiając około 1 cm brzegu. Należy uważać aby nie zrobić w nim dziury. Zdjęte z wierzchu ciasto przekładamy do miseczki, gdzie rozkruszamy je na drobne kawałki.
Krok 5: Banany kroimy na kawałki i układamy na cieście. Owoce można skropić wcześniej sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Czekoladę kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce.
Krok 6: Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy śmietan-fixy. Czekoladę wsypujemy do śmietany i lekko mieszamy łyżką całość.
Krok 7: Układamy śmietanę na bananach starając się uformować kopczyk. Na wierzch wysypujemy rozkruszone ciasto, w razie potrzeby lekko je przyciskając do śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak