Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy koncentrat

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
sól 1 łyzka
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy koncentrat

Dojrzałe pomidory sparzamy, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne. Wykładamy do garnka, dodajemy cukier i sól i gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Po upływie ok 2 godzin miksujemy je , zmniejszamy na malutki ogień i dusimy ok 1 godziny by masa zrobiła się gęsta.

Następnie przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.


przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 09.12.2013 19:51
dlaczego trzeba przechowywać w lodówce ?
IwonaDD 01.05.2013 15:01
i takim sposobem koncentrat zawsze pod ręką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak