Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
cebula biała 4
seler naciowy 35 dag
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4
bazylia świeża 2 garście
ocet winny 250 ml
cukier kryształ ok.1 szklanka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i drobno kroimy .Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy do zarumienia się cebulki .
Krok 1 - Domowy ketchup  foto
2
Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno posiekany seler ,,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około 5-10 minut całość.
Krok 2 - Domowy ketchup  foto
3
Następnie sparzamy chwilkę pomidory i obieramy ze skórek . Obrane pomidory dajemy do robota kuchennego i ustawiamy tarczę o średnich oczkach .
Krok 3 - Domowy ketchup  foto
4
Następnie duszone warzywa przekładamy do większego garnka dajemy płyn z pomidorków doprawiamy przyprawami i gotujemy aż płyn zgęstnieje i straci na objętości . Wtedy zdejmujemy z ognia dodać posiekaną bazylię ,dodać ocet , cukier i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż ketchup zgęstnieje .
Krok 4 - Domowy ketchup  foto
5
Pod koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku według uznania. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków , butelek i pasteryzujemy . Gotowy ketchup przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu .
Krok 5 - Domowy ketchup  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jumper123 25.08.2015 15:06
super przepis
Gracer 22.08.2015 20:19
super przepis
Franciszek 22.08.2015 12:42
Dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak