Domowy ketchup

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg
  • cebula biała

    4
  • seler naciowy

    35 dag
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    4
  • bazylia świeża

    2 garście
  • ocet winny

    250 ml
  • cukier kryształ

    ok.1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy ketchup  foto
Cebulę obieramy i drobno kroimy .Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy do zarumienia się cebulki .
Krok 2 - Domowy ketchup  foto
Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno posiekany seler ,,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około 5-10 minut całość.
Krok 3 - Domowy ketchup  foto
Następnie sparzamy chwilkę pomidory i obieramy ze skórek . Obrane pomidory dajemy do robota kuchennego i ustawiamy tarczę o średnich oczkach .
Krok 4 - Domowy ketchup  foto
Następnie duszone warzywa przekładamy do większego garnka dajemy płyn z pomidorków doprawiamy przyprawami i gotujemy aż płyn zgęstnieje i straci na objętości . Wtedy zdejmujemy z ognia dodać posiekaną bazylię ,dodać ocet , cukier i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż ketchup zgęstnieje .
Krok 5 - Domowy ketchup  foto
Pod koniec doprawiamy jeszcze raz do smaku według uznania. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków , butelek i pasteryzujemy . Gotowy ketchup przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jumper123 25.08.2015 15:06
super przepis
Gracer 22.08.2015 20:19
super przepis
Franciszek 22.08.2015 12:42
Dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat