Domowy hamburger

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • korniszony

    8
  • ketchup

    2 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2
  • sól, pieprz

    do smaku
  • bułka

    6
  • ser żółty

    50 gram
  • pomidor

    1
  • sałata

    6 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki korniszony (korniszony muszą być małe, aby plasterki nie wyszły za duże) i posiekaną jedną cebulę, następnie ketchup, musztardę oraz żółtka. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy widelcem. z mięsa formujemy płaskie kotleciki o średnicy takiej jak średnica bułki. Smażymy je na patelni z obu stron. Układamy na blaszce do pieczenia.
Bułki przekrawamy na pół. Na spodach układamy starty żółty ser, wkładamy do piekarnika razem z kotletami i pieczemy aż ser się lekko roztopi (ok 5 minut). Następnie układamy kolejno liść sałaty, plaster pomidora, mięso, talarek cebuli i przykrywamy górną częścią bułki.

Można podawać z sałatą polaną sosem winegret.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 26.12.2013 19:14
Porządna buła
PIOTR11 19.07.2013 09:07
pysznie wygląda
Kasia36 18.07.2013 21:08
Pyszny domowy hamburger
Czarnula87 18.07.2013 20:16
domowy najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat