Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy dżem truskawkowy

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy dżem truskawkowy - z tego przepis dowiesz się, jak go zrobić. Jest smaczny i ma intensywny smak owoców. Przypomina konfitury truskawkowe babci.

Składniki:

truskawki świeże 2 kilogramy
cukier trzcinowy 800 gramów
sok z cytryny z 2 owoców owoców

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem truskawkowy

Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.

Domowy dżem z truskawek warto zapasteryzować - mamy gwarancję, że dżem dotrwa do sezonu zimowego, a nawet dłużej :)

Kroki postępowania

1

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).

Krok 1 - Domowy dżem truskawkowy foto
2
Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do pokrojonych truskawek wraz z cukrem trzcinowym
Krok 2 - Domowy dżem truskawkowy foto
3
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 do 1,5 godziny, tak aby owoce odpowiednio "puściły" sok.
Krok 3 - Domowy dżem truskawkowy foto
4

Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość jeszcze około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia.

* Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.

Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem.

* Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.

Życzę smacznego! :)

Krok 4 - Domowy dżem truskawkowy foto

Sposobem na konserwowanie przetworów jest pasteryzacja oraz janginizacja.

Pasteryzowanie to podgrzewanie żywności w celu pozbycia się drobnoustrojów, grzybów, drożdży czy bakterii.

Janginizacja owoców jest po prostu metodą przygotowywania przetworów z owoców, bez dodatku cukru.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2015 18:24
Robiłam już taki
Ewa Wojtaszko 16.06.2015 11:01
nie ma,to jak domowy dżemor :)
Bernadeta1 15.06.2015 16:54
domowy dżemik zawsze smaczniejszy
Ola1young 15.06.2015 15:16
pyszny ,slinka sama leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak