Sos cukiniowo-paprykowy na zimę Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo-paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę, jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    4 kilogramy
  • papryka

    2 kilogramy
  • cebula

    1 kilogram
  • zioła prowansalskie

    40 gramów
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • papryka ostra

    1 opakowanie
  • ocet 10 %

    1.5 szklanki
  • sól

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    4 słoiki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.

Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.

Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.

Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,

Pasteryzować około 20-30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.

ZEWA
Waga papryki i cukinii to waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych, sól dajemy do smaku, 4 koncentraty po 200 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat