Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
cukinia
4 kilogramy -
papryka
2 kilogramy -
cebula
1 kilogram -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
40 gramów -
cukier trzcinowy
1 szklanka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 opakowanie -
ocet 10 %
1.5 szklanki -
sól
4 łyżki -
koncentrat pomidorowy
4 słoiki
Przepis i sposób przygotowania Sos cukiniowo-paprykowy na zimę Zewy
Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.
Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.
Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,
Pasteryzować około 20-30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.
Waga papryki i cukinii to waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych, sól dajemy do smaku, 4 koncentraty po 200 ml.![]()
Komentarze (0)