Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cukiniowo-paprykowy na zimę Zewy

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo-paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę, jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.

Składniki:

Składniki:

cukinia 4 kilogramy
papryka 2 kilogramy
cebula 1 kilogram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 40 gramów
cukier trzcinowy 1 szklanka
Papryka ostra mielona Prymat 1 opakowanie
ocet 10 % 1.5 szklanki
sól 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 słoiki

Porada

Waga papryki i cukinii to waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych, sól dajemy do smaku, 4 koncentraty po 200 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cukiniowo-paprykowy na zimę Zewy

Obraną cukinię, paprykę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na średnim sitku.

Zmielone warzywa wrzucić do garnka i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.

Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.

Sos rozdzielić do słoików, zakręcić,

Pasteryzować około 20-30 minut, potem słoiki wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak