Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym

Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • woda letnia

    2 szklanka
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • drożdże

    30 gram
  • siemię lniane

    2 łyżka
  • olej

    2 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • kminek Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Chleb pszenny z siemieniem lnianym jest bardzo lekki, dzięki czemu doskonale nadaje się do kanapek na pierwsze i drugie śniadanie lub kolację.
Przygotuj potrzebne składniki. Pamiętaj, aby woda nie była zimna, lecz co najmniej letnia (nie może być też za gorąca).
Krok 2 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Składniki połącz w foremce wypiekacza do chleba, pamiętając, by zacząć od płynnych (woda, olej), a skończyć na sypkich (mąka, otręby, sól).
Krok 3 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Drożdże zasyp cukrem, rozmieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw na chwilę, by podrosły.
Krok 4 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Rozpuszczone, podrośnięte drożdże wlej do foremki wypiekacza. Na tym etapie nie dodawaj siemienia i kminku. Wybierz program, w którym ciasto dwukrotnie wzrasta.
Krok 5 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Po wyrobieniu i pierwszym wzrastaniu ciasta wsyp do foremki w trakcie mieszania siemię i kminek. Staraj się, by pokrywa wypiekacza do chleba nie była otwarta zbyt długo, by ciasto nie wyziębło.
Krok 6 - Domowy chleb pszenny z siemieniem lnianym foto
Po upieczeniu pozostaw chleb przez kilka minut w foremce przy otwartej pokrywie. Lekko ostygnięty chleb łatwiej wyjąć, gdyż gorący jest bardzo puszysty i może się zdeformować. Nie zostawiaj chleba w foremce zbyt długo, by skórka nie odmiękła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 05.02.2015 08:53
domowy najlepszy
Małgorzata Pin 07.01.2015 21:52
ojojoj zjadłabym sobie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat