Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier, wsypujemy dwie łyżki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie mieszamy z resztą składników (mąka, otręby owsiane, sol, zioła). Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką (mokrą) i odstawiamy na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formujemy bochenki i umieszczamy w blaszce ( u mnie ciasto z przygotowanych składników idealnie pasuje do jednej standardowej wielkości keksówki) wcześniej nasmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) i pieczemy przez 25-30 min. Przed włożeniem zwilżamy chleb mlekiem (lub wodą) i posypujemy ziarnami np. maku, słonecznika itp. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia.
UWAGA!
W czasie przesiewania to co zostaje na sitku ponownie wrzucamy do przesianej mąki!!
Chlebek smakuje identycznie jak ze sklepu, ma pyszną chrupiącą skórkę, a piekąc go w domu wiemy co jemy ;)
Co najważniejsze, do jego wykonania nie potrzebujemy żadnej maszyny, wystarczy piekarnik, składniki, keksówka, czas i własne chęci :D