Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kilogram
drożdże 100 gram
woda letnia 1 litr
cukier 2 łyżki
sól 1,5 łyżki
płatki owsiane 2,5 szklanki
słonecznik łuskany 1 opakowanie
pestki dyni 1 opakowanie
siemię lniane 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb

W misce kruszymy drożdże z cukrem, dolewamy letnią wodę i sól. Odkładamy na 10 minut. W drugiej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Gotowe drożdże wlewamy do miski z mąką i mieszamy całość. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinkę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wlewamy do pełna do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Jeżeli zostanie nam jakieś ciasto możemy z niego uformować bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawiamy wszystko do zimnego piekarnika, nastawionego na 200 stopni C i pieczemy przez ok. 1h, bułeczki trochę krócej 30/40 min (zależy od wielkości bułek).

U mnie wszystko znika jeszcze ciepłe, mam nadzieję, że Wy takich łakomczuchów w domu nie macie (:
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 26.01.2014 18:42
świetny przepis, nie ma to jak domowy chlebek
iziona 26.01.2014 17:37
Taki domowy najlepszy
Romanowka 26.01.2014 17:20
Pyszny chlebek!
Barbara13 26.01.2014 15:33
Ależ pięknie się prezentuje aż mi ślinka cieknie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak