Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb 2

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kg
otręby pszenne 1/2 szklanki
mąka żytnia 3 szklanki
słonecznik łuskany garść
sezam garść
siemię lniane garść
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki
drożdże 10 dag
woda 1.5 l
zakwas do chleba 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb 2

Kroki postępowania

1
(Z tych składników powstanie 3 tacki)

Do dużego garnka wlać zakwas wsypać 1 kg mąki pszennej, drożdże i mąki żytniej wlać wodę , wsypać otręby , siemię lniane oraz słonecznik. Dodać sól cukier wszystko dokładnie mieszamy. I odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie dosypać 1 kg mąki pszennej zamieszać i odstawić na 1 godzinę.
Krok 1 - Domowy chleb 2 foto
2
Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanych foremek ,posypujemy sezamem i pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 2 - Domowy chleb 2 foto
3
Po wyrośnięcu chlebków wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnikia i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Domowy chleb 2 foto
4
Po upieczeniu chleb odstawiamy do ostrygnięcia wyciągając Z foremek . Wierzch chleba smarujemy masłem.
Krok 4 - Domowy chleb 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mietek z20 04.03.2015 11:27
Nie ma jak domowy :)
Motorek 04.03.2015 10:50
smaczny jest taki chlebek domowy
Milka100 04.03.2015 10:38
super chlebek aż u mnie pachnie:)
barbara11561 04.03.2015 10:13
Nie ma nic lepszego jak domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak