Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ziemniaczane rozetki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 2
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Porada

Przypieczone z wierzchu, miękkie w środku i wytwornie wyglądające rozetki to wspaniały ziemniaczany dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ziemniaczane rozetki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Krok 1 - Domowe ziemniaczane rozetki foto
2
Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2 - Domowe ziemniaczane rozetki foto
3
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Krok 3 - Domowe ziemniaczane rozetki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 16.09.2016 14:43
Te ziemniaki są piękne i bardzo smaczne.
Grazyna0211 16.09.2016 12:55
świetnie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak